Op zaterdagmiddag 13 januari 2018 vond onze tweede Fokkersbijeenkomst plaats bij Restaurant de Hof in Renswoude. Er was een mooie opkomst en wederom zaten we weer met ruim 40 leden (fokkers en belangstellenden) bij elkaar om van gedachte te wisselen.
De commissie Fokkerij en Gezondheid had dr. Hille Fieten uitgenodigd om een presentatie te geven over DNA met als doel een gezonde rashond te fokken. Hille Fieten werkt aan de Faculteit Diergeneeskunde en is coördinator van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren waar ze met haar team werkt aan het uitbannen van erfelijke ziekten uit gezelschapsdieren populaties. Meer over de ECGG lees je hier: http://www.uu.nl/ecgg
Allereerst vertelde Hille over de nieuwe software van PetScan. Deze software moet voor alle dierenartsen beschikbaar worden als effectief meetsysteem. Een mooi systeem waarbij een dierenarts direct een aandoening van de hond in het systeem kan invoeren. Deze gegevens worden dan ook beschikbaar voor het ECGG. Als een ziekte vaker wordt gemeld bij een bepaald ras weten ze dat het om erfelijke aanleg gaat. Deze data maken het mogelijk om vast te stellen welke ziekte per ras in Nederland belangrijk zijn en bestreden moeten worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen rashonden en look-a-likes door middel van het chipnummer. Door middel van PetScan kan er dus gekeken worden welke ziekten vaker voorkomen binnen een bepaalde populatie. Hierdoor kan dus gekeken worden naar de mogelijkheid om specifieke DNA testen te ontwikkelen. Te denken valt wellicht aan elleboogdysplasie, epilepsie, atopie, koperstapeling. Een voorbeeld van PetScan vind je terug op de website van het ECGG.
Hille Fieten gaf ook aan dat het belangrijk is om goed te prioriteren in het ras. Dus wat is belangrijk voor het ras? In haar optiek zijn dat vooral afwijkingen waar een hond door kan overlijden of waar de hond dusdanig last van heeft dat het zijn dagelijkse functioneren kan belemmeren. Uit de zaal komt dan naar voren de Combitesten van onder andere Van Haeringen Laboratorium. Ze geeft aan dat het voor een bedrijf als VHL vooral voordelig is veel testen in een pakket te doen, maar dat het niet de bedoeling is om hier op te selecteren binnen het ras. Een test zoals heuplaxiteit is onzinnig omdat dit bij andere rassen speelt dan bij de Labrador. Ook hier komt het prioriteren weer naar voren: wat komt daadwerkelijk als een probleem voor binnen het ras en wat tast het welzijn van de hond aan.
Ook kwam de vraag over DNA dat nu afgenomen wordt bij pups via de Raad van Beheer door de chipper. Waarom wordt dit niet gebruikt voor diverse DNA testen anders dan afstammingscontrole. Hille was hier zelf ook verbaasd over want dit zou een mooie methode zijn om naar aanleiding van het profiel andere testen te kunnen doen als fokker cq eigenaar. De LKN zal hier in het volgende rasgroepoverleg van de Raad op terugkomen.
Verder legt Hille ook uit hoe het precies werkt met markers in DNA en hoe deze opgespoord worden voor het ontwikkelen van nieuwe DNA testen. Het ECGG hoopt in de toekomst een database te kunnen maken waarin men honden kan combineren zodat het systeem gaat kijken welke honden de beste match geven op het gebied van gezondheid.
Aan het einde van de presentatie kwam er nog een vraag hoe om te gaan als fokker met een pup die een erfelijke afwijking heeft naar pupkopers. Uit de zaal komen enthousiaste reacties om op korte termijn weer een bijeenkomst voor fokkers te organiseren en hier met elkaar over te spreken/brainstormen. Fokkerij en Gezondheid zal dit oppakken en kijken voor een nieuwe datum.
De commissie Fokkerij komt verder kort nog met een voorstel aanpassing Verenigingsfokreglement op het gebied van ogen. Het komt erop neer dat er een voorstel is om alleen de oogafwijkingen op te nemen die bij ons ras van belang zijn en die het welzijn van de hond aantasten. Dit volgens het advies van het ECVO. Het zal gaan om RD, Ectropion, Entropion, Distichiasis, PRA en cataract-congenitaal (linker rijtje op het oogformulier). Hiervan zullen de ouderdieren vrij moeten zijn. Van de overige afwijkingen mag een ouderdier niet vrij mits de partner de uitslag vrij heeft.
Dit is kort besproken met positieve reacties vanuit de zaal en zal als bijlage bij de agenda voor de Algemene Ledenvergadering verstuurd worden. De voorzitter nodigt iedereen uit om op 10 februari naar de ALV te komen en te stemmen voor een aanpassing VFR.
Al met al een geslaagde middag die door velen enthousiast ontvangen is. Op naar het volgende evenement van Fokkerij en Gezondheid!