Zaterdagmiddag 14 Januari 2017. De eerste Fokkersbijeenkomst van de Labrador Kring Nederland. Wat een enorme opkomst van ruim 40 leden en wat hing er een goede en open sfeer! Compliment aan alle aanwezige leden die onder winterse omstandigheden naar Renswoude zijn gereden om met elkaar over fokkerij en gezondheid in relatie tot ons Verenigingsfokreglement (VFR) te praten.
Na opening van de bijeenkomst door onze voorzitter Peter Roorda nam Jan Willem Verhaag het woord om aan de hand van een presentatie ons fokbeleid door te nemen. Bij elk punt was er ruimte voor vragen en discussie. Duidelijk naar voren kwam dat de aanwezige leden het met elkaar eens waren dat de rasvereniging is er voor de kaders en richtlijnen. De verantwoordelijk in het fokken ligt bij de fokker zelf en de fokker moet de vrijheid krijgen om hierin zijn eigen keuzes te maken.
Hieronder een samenvatting van de belangrijkste punten die in het kader van de aanpassing van het VFR besproken zijn:
ED
De Commissie Fokkerij en Gezondheid gaat bekijken of het in de toekomst mogelijk is om via de Raad van Beheer erkenning te krijgen voor een CT-scan waarbij een driedimensionale opname wordt gemaakt van de elleboog. Hierdoor zou bijvoorbeeld een LPC, LPA of OCD uitslag “verdacht” opnieuw kunnen worden beoordeeld. Hier zal dus door de Commissie op terug gekomen worden.
DNA test voor PRA
OptiGen is het patent kwijt op de prcd-PRA test en het is nu dus mogelijk om ook bij andere laboratoria te testen op deze afwijking. Er werd voorgesteld om de namen van diverse laboratoria op te nemen in het VFR, dit om bijvoorbeeld minder betrouwbare laboratoria uitslagen te voorkomen. Dit zal erg lastig zijn met aanpassingen in het VFR wanneer er iets gewijzigd moet worden. Daarom is besloten om in het VFR op te nemen dat het om een gevalideerde prcd-PRA test voor Labradors moet gaan.
DNA testen
Er werd flink gediscussieerd over de DNA testen die we binnen ons ras hebben. De een wil graag dat vanuit de rasvereniging verplicht wordt dat een van de ouderdieren minimaal VRIJ is. Een ander vindt het juist de verantwoordelijkheid van de fokker zelf. Het is moeilijk om de grens te trekken; welke testen gaan we dan verplichten en welke niet. Het bleek ook tijdens de bijeenkomst lastig om daar één duidelijk antwoord op te krijgen. Hebben we het dan over EIC/HNPK? Of bijvoorbeeld ook over Narcolepsie of SD2? Want het gen voor “de Silver Lab” is misschien niet een lichamelijk probleem voor een hond, maar we willen dat ook niet in ons ras hebben. Moeten we dan nog meer regels opstellen? Iedereen was het erover eens dat het vooral belangrijk is om de leden en beginnende fokkers hierover goed te informeren en te adviseren. Daarom zal er bij het fokreglement op onze website een zogenaamde Advieslijst komen, waarin geadviseerd wordt om bij een van de ouderdieren bepaalde DNA testen te gebruiken met een uitleg over deze afwijkingen. Deze advieslijst kan ook sneller worden aangepast dan ons fokreglement. De lijst zal in ieder geval genoemde voorbeelden bevatten zoals EIC en HNPK en zal op korte termijn op de website geplaatst worden.
Aan de orde kwam nog hoe belangrijk het is om uitslagen van alle testen op te sturen naar de Commissie Fokkerij en Gezondheid. Op deze manier kan gemonitord worden of een bepaalde afwijking een probleem wordt binnen ons ras of dat het er juist uitgefokt wordt. Is er bijvoorbeeld een toename van dragers te zien, dan kunnen we gezamenlijk besluiten deze test van de Advieslijst te halen en op te nemen in het VFR. Andersom zou in de loop van de jaren natuurlijk ook kunnen.
Ogen
De regels rondom de oogspiegeling kwamen ook aan de orde. Blijven we bij minimaal 1x in de 24 maanden spiegelen of gaan we terug naar 1x per 12 maanden? Veel aanwezigen vinden de huidige 1x per 24 maanden prima en een aantal vindt het geen probleem om terug te gaan naar 1x in de 12 maanden. Besloten werd om bij de voorgestelde wijzigingen van het VFR het spiegelen op 1x per 24 maanden te laten staan. Daarmee behoudt de fokker de vrijheid om zelf een keuze te maken over de frequentie van het spiegelen.
Hetzelfde geldt voor cataract. Daar waren de meningen ook over verdeeld. Een van de leden had het onderzoek naar cataract in Duitsland meegenomen waarin aangegeven wordt dat er helemaal geen duidelijkheid is over de vererving van deze afwijking. Ook staat in dat onderzoek dat het aantal cataract honden niet is toegenomen toen dit toegestaan werd in de fokkerij. Andere leden vonden dat dit best teruggedraaid kon worden naar bijvoorbeeld wel fokken met een driehoeks-cataract of het bekende puntje “cataract punctata”, maar de andere vormen niet. Besloten werd om dit punt niet te wijzigen in het VFR, zodat de fokker ook hierin de vrijheid behoudt om zelf een keuze te maken.
Al met al kijken we terug op een zeer goede bijeenkomst waar we achteraf hele leuke reacties op hebben gekregen. Openheid en eerlijkheid is zo ontzettend belangrijk in het belang van onze Labrador. Het was fijn om te merken dat iedereen daar ook zat met één doel: ons geliefde ras zo gezond mogelijk krijgen en houden!
Wij hopen als Commissie dat iedereen het gevoel heeft gehad zijn of haar zegje te kunnen doen, dat er geluisterd werd en dat we als leden met elkaar het fokreglement opstellen. Wat ons betreft is de bijeenkomst in elk geval voor herhaling vatbaar! Op naar de ALV volgende maand op 18 februari!