Uitleg Jachtproeven
Clubdiplomadag (CDD)
Op een Clubdiplomadag wordt een aantal vast omschreven proeven afgelegd (zoals beschreven in het JPC reglement). Er zijn drie categorieën; de C, B en A Proef. De C en B proeven worden afgelegd met dummy’s. De A proef wordt afgelegd met wild (duif en eend).
- De C- proef bestaat uit de volgende 5 onderdelen waarbij de nadruk vooral ligt op appèl:
A. Aangelijnd en los volgen
B. Uitsturen en komen op bevel
C. Houden op de aangewezen plaats
D. Apport te land
E. Apport uit diep water. - De B-proef bestaat uit 3 onderdelen waarbij de nadruk vooral ligt op apporteren:
F. Verloren apport te land
G. Markeer apport te land
H. Apport over diep water. - Als de hond de C- en B-proeven heeft afgelegd en het gemiddelde voor de apporteeronderdelen minimaal een zeven is, dan mag de hond meedoen aan de A-Proef. Deze bestaat uit 2 onderdelen en worden afgelegd met wild:
I. Dirigeerproef te land
J. Apport van verre loper over breed water(sleep)
De minimumleeftijd van de hond om mee te mogen doen:
– in de C-klasse is 9 maanden
– in de B-klasse is 12 maanden
– in de A-klasse is 18 maanden
Bij voldoende prestatie wordt het C-, B- of A diploma verkregen.
Workingtest (WT)
Tijdens de Workingtest worden de honden beoordeeld bij het afleggen van een aantal niet vooraf bekende proeven welke nagebootste jachtsituaties zijn. Voor deelname is een diploma van een Clubdiplomadag, Jachthondenproef of een Veldwerkkwalificatie vereist. Het is niet toegestaan in te schrijven voor een lagere klasse dan waarvoor men zich heeft gekwalificeerd.
Ingeschreven kan worden voor:
C-Klasse
– Honden met een C-diploma;
– Honden die een B-diploma hebben behaald maar nog niet de leeftijd van 18 maanden hebben bereikt waarvan de voorjager de hond nog niet wenst in te schrijven in de B-Klasse.
B1-klasse:
– Honden met een B-diploma die voor het eerst in de B-klasse inschrijven;
– Honden die al eerder in de B1-klasse inschreven en die niet op basis van behaalde resultaten in de B2-klasse behoren in te schrijven.
B2-klasse:
– Honden die eerder in de B2-klasse inschreven;
– Honden met één of meerdere B1-diploma’s die op eerdere Workingtesten in de B1-klasse tweemaal eindigden bij de eerste vijf;
– Honden die opgegaan zijn voor het A-diploma maar dit niet hebben behaald;
– Honden met één of meerdere A-diploma’s, die de leeftijd van 24 maanden nog niet bereikt hebben en waarvan de voorjager de hond nog niet wenst in te schrijven in de A-klasse;
– Honden die op een CAC-Veldwedstrijd georganiseerd door een Nederlandse Vereniging zijn gekwalificeerd met een kwalificatie ZG, G of CQN maar daarbij niet werden geplaatst bij de eerste drie.
A-klasse:
– Honden met een A-diploma
– Honden die op een CAC-veldwedstrijd georganiseerd door een Nederlandse vereniging bij de eerste drie zijn geëindigd met minimaal de kwalificatie ZG of driemaal een kwalificatie G of éénmaal een kwalificatie U hebben behaald.
Standaard Jachthonden Proef (SJP)
Op een SJP krijg je dezelfde proefonderdelen als bij een Clubdiplomadag alleen nu met koud wild. Deze worden uitgezet en gekeurd volgens het ORWEJA-reglement Jachthondenproeven. Het ORWEJA-reglement Jachthondenproeven kun je hier Downloaden. (Opmerking: de uitvoering van een SJP is op sommige onderdelen anders dan die van een CDD, mogelijk gaat binnenkort het CDD reglement aangepast worden conform SJP Orweja).
Meervoudige Apporteer Proef (MAP)
Een MAP bestaat uit 6 samengestelde proeven waar bij iedere proef twee stuks dood veer- of haarwild geapporteerd dient te worden. De proeven zijn niet vooraf bekend en zijn gesimuleerde jachtsituaties. Deelname aan een MAP is uitsluitend mogelijk indien de hond in het bezit is van een SJP diploma:
- Om toegelaten te kunnen worden tot de proeven voor het MAP B-diploma, moet de hond tenminste twee B-diploma’s op een Standaard Jachthondenproef hebben behaald. Eén van deze B-diploma’s moet tenminste een score van 68 punten hebben.
- Om toegelaten te kunnen worden tot de proeven voor het MAP A-diploma, moet de hond bij inschrijving tenminste twee A-diploma’s op een Standaard Jachthondenproef hebben behaald. Eén van deze A-diploma’s moet een score van tenminste 85 punten hebben.
Veldwedstrijd
Een veldwedstrijd is een wedstrijd, waarbij Retrievers in het vrije veld na het schot worden beoordeeld op de mate waarin zij samen met de voorjager het wild binnenbrengen. Het veldwedstrijdreglement voor Retrievers kun je hier Downloaden.
Koudwildtest
De Koudwildtest is geen wedstrijd, maar een dag waarop voorjagers de gelegenheid krijgen om te testen of hun jonge hond mogelijk geschikt is voor deelname aan veldwedstrijden. Er wordt op deze dag met koud wild gewerkt en er wordt voortdurend uitgelegd hoe het werken van de hond op een veldwedstrijd beoordeeld zou worden.