Hondenshows - deel 1

 

In deze reeks verspreid over de komende nieuwsbrieven zullen we verder ingaat op de in’s en out’s van hondenshows. Lijkt het je leuk om een keer deel te nemen aan een show, of heb je even een geheugensteuntje nodig hoe het ook alweer zit met die cac’s en kampioenschappen, lees dan verder en blijf de reeks volgen!

Wat is een hondenshow?
Een hondenshow is een evenement waarbij honden in competitieverband beoordeeld worden op hun rasspecifieke kenmerken, waaronder uiterlijk, temperament en gangwerk vallen. De leidraad hierin is de rasstandaard, hierin staat per ras beschreven hoe het ras eruit hoort te zien, en wat de rastypische kenmerken zijn. In de andere reeks wordt deze rasstandaard uitvoering toegelicht door keurmeesters en experts.

In de oorsprong zijn de hondenrassen op enkele toyrassen na ontstaan vanuit het vervullen van een functie, we kunnen het ons bijna niet meer voorstellen maar die bonte variëteit van honden komt voort uit de taak die ze vroeger vervulden. Denk daarbij aan de teckels die in tunnels en burchten van knaagdieren kropen, retrievers voor het apporteren van geschoten wild, herdershonden voor het drijven van vee en ga zo maar door.

Om deze functie zo goed mogelijk uit te voeren zijn de rassen qua uiterlijk bewust en onbewust geëvolueerd in een bouw en voorkomen waarbij deze functie het beste kunnen uitvoeren. Een groot onderdeel van de functie van de Labrador is bijvoorbeeld het waterwerk, en zijn uiterlijke kenmerken zijn hier dan ook op toegespitst. Denk bijvoorbeeld aan de dubbele vacht, de tonvormige ribben, de otterstaart en ga zo maar door. Het doel van de shows is om te beoordelen welke hond het best voldoet aan de rasstandaard of met andere woorden: het beste gebouwd is om zijn oorspronkelijke functie zo goed mogelijk en zo moeiteloos mogelijk uit te kunnen voeren. Natuurlijk is het werk bij veel van de rassen niet meer de primaire taak, en mede daardoor spelen uitstraling en een zekere showy attitude zeker ook een rol in de verdeling van de prijzen.

Shows kunnen een waardevolle toevoeging op de fokkerij zijn, of om je kennis over het ras te verrijken. Het deelnemen aan shows geeft je een beter inzicht in de kwaliteiten en minder sterke punten van je eigen hond, en bied de gelegenheid om op competitieniveau met je hond bezig te zijn. Het regelmatig bezoeken van shows kan je helpen om meer over het ras te leren, de verschillende types te leren herkennen en te leren van mensen die al veel langer actief zijn in het ras of de fokkerij.

Shows vinden op regionaal en nationaal niveau (clubmatches en kampioensclubmatches) en internationaal niveau plaats. Daarbij zijn er shows waarvoor de je je moet kwalificeren om mee te mogen doen, in Nederland is dit bijvoorbeeld de Hond van het Jaar show. Op www.houdenvanhonden.nl kun je de actuele internationale tentoonstellingsagenda vinden, op de site van de www.labradorkring.nl de clubmatches en Kampioensclubmatch voor Labradors. Lijkt het je wat om eens met je hond naar een show te gaan, ga dan eens kijken op een van de shows bij jou in de buurt, of informeer bij een ervaren fokker om meer te weten te komen.

Of blijf de nieuwsbrieven volgen, want in de volgende reeks kom je meer te weten over het deelnemen aan shows en welke kwalificaties en titels er te behalen zijn!