Reglementen
Verenigingsfokreglement
Het Verenigingsfokreglement (VFR) voor de Labrador Retriever beoogt bij te dragen aan het behartigen van de belangen van ons ras en is goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering. Dit VFR geldt voor alle leden van de Labrador Kring Nederland. Klik hier om naar ons Verenigingsfokreglement te gaan.
Advieslijst
Naast de regels in het VFR adviseren wij fokkers om de ouderdieren via DNA te testen op de afwijkingen EIC (Exercise Induced Collapse) en HNPK (Congenitale Nasale Parakeratosis). Indien één van de ouderdieren vrij is van deze afwijkingen zullen nakomelingen nooit symptomen van deze afwijkingen vertonen.
Gezondheidseisen en verantwoordelijkheid
Alle ouderdieren van de nesten die geplaatst worden op de dek- en/of geboorteberichten van de LKN voldoen aan de eisen voor gezondheid zoals deze zijn vastgelegd in ons VFR. Zowel de pupkoper als ook de fokker zijn verantwoordelijk om na te gaan of alle benodigde papieren, zoals stamboom en gezondheidsuitslagen van beide ouderdieren (onderzoek naar Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, geldig ECVO-oogonderzoek en PRA DNA uitslag) geldig zijn. De verantwoordelijkheid voor de gefokte pups ligt te allen tijde bij de fokker van de pups en niet bij het bestuur van de Labrador Kring Nederland.
Sanctiebeleid
Zoals hierboven vermeld dienen alle leden van de Labrador Kring Nederland zich te houden aan de regels in het VFR. Alle nesten van aangesloten fokkers worden gecontroleerd. De fokker en de dekreu eigenaar dienen zich er beiden van te verzekeren, dat zowel de teef als ook de reu die gebruikt worden bij het fokken van een nest, aan de gestelde gezondheidseisen voldoen. Indien dit niet het geval is, zijn beiden in overtreding.
- Wanneer een fokker of dekreu eigenaar niet voldoet aan de eisen gesteld in dit VFR, dan zal er door het bestuur een waarschuwing naar de betreffende eigenaar worden gestuurd.
- Bij een tweede overtreding en waarschuwing zal de betreffende eigenaar de eerstvolgende 12 maanden geen gebruik mogen maken van het plaatsen van pups of honden op de servicelijsten voor dekreuen of dek- en geboorteberichten van de LKN.
- Bij een derde overtreding volgt een schorsing waarbij de duur (1, 2, of 3 jaar) wordt bekeken door het bestuur. Hierbij mag gedurende de schorsing geen gebruik gemaakt worden van het plaatsen van pups of honden op de servicelijsten voor dekreuen of dek- en geboorteberichten van de LKN. Tevens mag er niet worden deelgenomen aan evenementen georganiseerd door de LKN.
- Het bestuur kan besluiten tot onmiddellijke opzegging van, dan wel ontzetting uit het lidmaatschap op grond van art.12 en 13, of tot andere sancties op grond van art. 14 van de Statuten. Zodra een lid geroyeerd is, mag deze niet meer deelnemen aan evenementen georganiseerd door de LKN.
- Schorsingen en royementen zullen met naam van het betreffende lid gepubliceerd worden in de (digitale) nieuwsbrief en/of op de website van de LKN.
Reglement Dekreuenlijst
De eigenaar van de reu dient lid te zijn van de LKN. Plaatsing op de dekreuenlijst brengt geen kosten met zich mee. Om voor plaatsing op de dekreuenlijst van de LKN in aanmerking te komen dient de reu aan de volgende voorwaarden te voldoen:
– Gezondheidseisen
De reu dient te voldoen aan alle gezondheidseisen zoals beschreven in het VFR van de LKN.
– Exterieureisen of Werkdiploma’s
De reu dient minimaal de volgende resultaten te hebben behaald:
- 2x Zeer Goed showuitslag of
- 1x Zeer Goed showuitslag en 1x een B diploma op een Orweja proef of een Certificaatdag van een erkende Nederlandse Retrieverclub of
- 1x Zeer Goed en minimaal de kwalificatie Goed op een FCI erkende veldwedstrijd.
De reu moet zijn showuitslagen gehaald hebben op:
- Een door de Raad van Beheer en/of FCI gereglementeerde tentoonstelling
- of een door de RvB erkende rasvereniging georganiseerde Clubmatch
- of een Clubdag georganiseerd door de LKN.
Lidmaatschap
Alleen reuen die eigendom zijn van leden van de LKN komen in aanmerking voor plaatsing op de dekreuenlijst.
Ooguitslag
De reu eigenaar dient zelf te zorgen voor het opsturen van een geldige ooguitslag van zijn reu. Als de ooguitslag meer dan 6 weken verlopen is en geen nieuwe is ontvangen door de Commissie Fokkerij en Gezondheid zal de reu van de dekreuenlijst worden verwijderd.
Showuitslagen/Werkdiploma’s/Titels
Als de reu gedurende zijn plaatsing op de dekreuenlijst nieuwe gezondheidsuitslagen, diploma’s of Kampioenstitels haalt, dan wordt dit na overlegging van de benodigde papieren, op verzoek van zijn eigenaar bijgewerkt op de dekreuenlijst.
Verantwoording
De verantwoording voor de gemaakte combinaties ligt altijd bij de fokker en de reu eigenaar. Aan het plaatsen van reuen op de website van de LKN kunnen geen rechten worden ontleend. De mogelijkheid om de reu te plaatsen op de LKN dekreuenlijst moet gezien worden als een service voor reu eigenaren en fokkers.
Als je reu voldoet aan deze eisen en je wilt hem graag op onze dekreuenlijst, vul dan het formulier ‘Dekreuenlijst’ in. Vereist zijn kopieën van stamboom, eigendomsbewijs, HD, ED, geldige Ooguitslag, evt. PRA uitslag en DNA testen. Tevens een kopie van tenminste 2 vereiste show en/of werk uitslagen.
Voor vragen kunt je altijd contact met de commissie Fokkerij & Gezondheid opnemen.
Reglement dek- en geboorteberichten
Lidmaatschap
Dekberichten en geboren pups waarvan de ouderdieren voldoen aan de daarvoor betreffende eisen kunnen door fokkers worden aangemeld voor vermelding op de website. Het aanmelden van dekberichten en geboren nesten is kosteloos en is alleen mogelijk voor leden van de LKN.
- Per kalenderjaar mogen per fokker maximaal 3 nesten worden aangeboden voor vermelding op de dek- of geboorteberichten.
- De verantwoordelijkheid voor het fokken van elk nest ligt altijd bij de fokker. Aan het aanbieden van pups op de website van de LKN kunnen geen rechten worden ontleend. De mogelijkheid om de pups te plaatsen op de LKN website moet gezien worden als een service voor fokkers en potentiële pupkopers. De eigenlijke verkoop van de pups is een zaak tussen de fokker en de pupkoper.
- Dek- en geboorteberichten worden pas geplaatst als alle benodigde uitslagen van de ouderdieren binnen zijn bij de Commissie Fokkerij en Gezondheid en de ouderdieren aan de voorwaarden blijken te voldoen.
- Om een dek- of geboortebericht te kunnen plaatsen dienen beide ouderdieren aan de volgende regels te voldoen:
– Gezondheid:
Beide ouderdieren dienen te voldoen aan alle gezondheidseisen zoals deze zijn vermeld in het Verenigingsfokreglement.
– Exterieureisen of Werkdiploma’s:
Beide ouderdieren van een nest moet voor toelating op de dek- of geboorteberichten hebben behaald:- 2x Zeer Goed
- 1x Zeer Goed en 1x een B diploma op een Orweja proef of een Certificaatdag van een erkende Nederlandse Retrieverclub
- 1x Zeer Goed en minimaal de kwalificatie Goed op een FCI erkende veldwedstrijd
De showuitslagen dienen te worden behaald op:
-
- Een door de Raad van Beheer en/of FCI gereglementeerde tentoonstelling
- een door de RvB erkende rasvereniging georganiseerde Clubmatch
- of een Clubdag georganiseerd door de LKN
- Je kunt je dek- of geboortemelding doorgeven via het formulier Dekaangifte of het formulier Geboorteaangifte op de website.
- Van beide ouders dienen de stamboom, eigendomsbewijs, HD en ED, geldige ooguitslag en benodigde show en/of werkuitslagen meegestuurd te worden. Tevens van een van beide ouders een PRA-prcd normal uitslag. Wanneer de reu op onze dekreuenlijst vermeld staat hoeven deze kopieën niet meegestuurd te worden, dit is al in ons bezit.
- Indien de pups geboren zijn of allemaal verkocht zijn horen we dit graag.
- Voor vragen kunt je altijd contact met de commissie Fokkerij & Gezondheid opnemen.